Tök csipetolaj, Zsenge tök sörtésztában, kapros joghurttal
Még csak most kezdődött a szezonja és egészen január közepéig tart, de ne várjunk vele tovább, hiszen nemcsak egészséges, hanem nagyon finom is a sütőtökből készült sütemény vagy éppen a pikáns krémleves.
A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, magjait kikaparjuk. Héjastól nagyobb kockákra vágjuk, tepsire tesszük, és sütőben, közepes lángon megsütjük.
Amíg kihűl, a kekszet és a diót ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy cm átmérőjű, enyhén kikent, morzsával tök csipetolaj formába öntjük.
Nekem így szép egy muffin! Az íze pedig. Csak ültem ott, a kis szürke-bézs puffon, — egyébként egy hupilila albérlet szobában.
Sütőben nagy lángon 15 percig sütjük. Ez idő alatt a sütőtököt meghámozzuk, és áttörjük.
Az így kapott tökpüréhez hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket és a whiskyt. A masszát az elősütött tésztára öntjük, majd közepes lángon 45 percig tovább sütjük.
Kék ég előtt
A hagymát felnegyedeljük. A kápia paprikát kimagozzuk, hosszában negyedeljük, majd a hagymákkal együtt a tepsibe helyezzük a sütőtök mellé.
Ezután aprítóba tesszük a sült hagymát, a sült kápia paprikát, a héjából kifejtett sütőtököt, valamint az olajat. Sóval, bazsalikommal, oregánóval, borssal, fokhagymával és a paradicsompürével ízesítjük, majd az aprítógéppel pürésítjük.
Az elkészült sütőtökkrémet pirítóssal fogyasztjuk. Egy tök csipetolaj kevés olajon lepiritjuk a hagymát, majd rádobjuk a sütőtököt és a gyömbért és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sóval, borssal és a csípős paprikakrémmel ízesítjük.
Amikor a tök puhára főtt, leturmixoljuk, majd a tejszínnel felforraljuk.
Ha kész, szűrön átszűrjük. Tejszínnel meglocsolva és egy kevés csilipaprikával megszórva tálaljuk.