Szövet féreglyuk.

Idő féreglyuk Stock fotók, Idő féreglyuk Jogdíjmentes képek | Depositphotos®

Egyre valószínűbb, hogy mégsem kizárt az időutazás Szomor Anikó Egy amerikai és osztrák fizikusokból álló kutatócsoport módot talált az időutazásra, legalábbis elméletileg. Az időutazás szerintük elvileg lehetséges, de jelenleg még túllép a technikai képességeinken. Ennek ellenére sem minden tudós hisz abban, hogy ez megvalósítható lenne, néhányuk szerint egy ilyen kísérlet egyenesen végzetes lenne annak, aki keresztülmenne ezen.

Einstein negyedik dimenziója meggörbíti az időt Bár a legtöbb ember állandónak és visszafordíthatatlannak gondolja az időt, Albert Einstein azonban megmutatta, hogy az idő illúzió, és relatív: folyamatosan változik a különböző megfigyelők számára, a sebességüktől függően.

  1. Egy évet sem bír ki a Tesla az űrben Jól hangzó elképzelés volt, hogy  a keddi sikeres Falcon Heavy rakétateszt  során elliptikus Nap körüli pályára állított meggypiros Tesla Roadster az idők végeztéig, de legalábbis évmilliókig kering majd az űrben.
  2. Féregjárat - Gyakori kérdések Átlépési pont: féregjárat, féreglyuk, egérút — Wormhole Hogyan modellezhetünk fehér lyukat egy konyhai mosogatóban?

Einstein elméletében az idő lett a negyedik dimenzió. Hagyományosan és szokásszerűen előre mozog csak. A téridő következménye, hogy az égitestek görbült pályán mozognak, és ez a térgörbület a gravitáció. Az általános relativitáselmélet értelmében a gravitáció meggörbíti az időt. Kornmesser A speciális relativitáselmélet szerint viszont az idő lassulása vagy a sebesség gyorsulása attól függ, hogy milyen gyorsan mozog valami máshoz viszonyítva.

A híres ikerparadoxon szerint a fénysebességet megközelítve az ember lassabban öregszik az űrhajóban, mint a földön maradt ikertestvére. Néhány mikromásodpercet fiatalodnak az asztronauták Mind az általános, mind pedig a speciális relativitáselméletek GPS-műholdas technológiával — amelyek nagyon pontos időmérőkkel rendelkeznek a fedélzetükön —, már bizonyítást nyertek. A Nemzetközi Űrállomás az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóvalForrás: NASA A gravitáció hatásai, valamint a földi megfigyelőkhöz képest a Föld feletti megnövekedett sebesség a földön tartózkodó megfigyelőkkel szemben azt eredményezte, hogy a korrigálatlan órák napi 38 mikromásodpercet nyertek.

Az iker- vagy óraparadoxon ma már tudományosan bizonyított ténynek számítForrás: Hpv kezelési javaslatok Az időutazást kizáró híres paradoxon, hogy ha valaki visszamegy az időben, és megakadályozza, hogy a szülei találkozzanak, vagy például megöli az apját, akkor ő meg sem születhetne, ergo vissza se tud menni az időben, hogy megakadályozza saját megszületését.

Az időutazás paradoxonját igen szövet féreglyuk áttörniForrás: Time Travel Az új kvantummodell szerint viszont, ha valaki visszamegy az időben, és találkozik tinédzserkorú szüleivel, nem tudja szétválasztani őket.

A kutatók úgy vélik, az időutazás megtörténhet egyfajta visszacsatolási hurkon belül, ahol lehetséges a visszafelé mozgás, de csak oly módon, ami szövet féreglyuk a jelennel.

Egyre valószínűbb, hogy mégsem kizárt az időutazás

Még az időutazók sem tudnák megváltoztatni a jelent Ez az új modell a kvantummechanika törvényeit használja, amivel megszabadul a híres paradoxontól. Bár a fizika törvényei úgy tűnik, megengedik az időutazást, de az elv mégis tele van ellentmondásokkal. A legfőbb probléma, hogy ha valaki visszamegy az időben, elméletben mégis tud csinálni valamit, ami megváltoztatja a jelent. A létező emberek nem tűnhetnek el egyszerűen az éterben, hogy a múltbeli események befolyásolása esetleg megakadályozza megszületésüket.

Forrás: Medium Tehát két alternatíva adott: az időutazás vagy nem lehetséges, vagy pedig valami megakadályozza, hogy bármilyen visszafelé irányuló mozgás megváltoztassa a jelent.

Néhány mikromásodpercet fiatalodnak az asztronauták

Legtöbben az első opciót tartják valószínűbbnek, de Einstein általános relativitáselmélete néhány fizikust arra a következtetésre vezetett, hogy mégis az utóbbi valószínűbb. Albert Einstein egyenletei nem zárják ki az időutazás lehetőségétForrás: Origo Az einsteini elmélet szerint a téridő visszagörbülhet saját magába, elvileg megengedve az időutazóknak, hogy visszakanyarodjanak a múltba, és találkozzanak saját fiatalkori önmagukkal.

Korlátok, amelyek megvédik a jelent a múltbeli változásoktól Az amerikai és osztrák fizikusokból álló csoport azt állítja, hogy ez a szituáció csak akkor valósulhat meg, ha léteznek olyan fizikai korlátok, amelyek megvédik a jelent a múltbeli változásoktól. A kutatók azt állítják, hogy ezek a korlátok márpedig léteznek a kvantumfizika furcsa törvényei miatt, még ha szövet féreglyuk nem is magyarázzák meg az időben való visszafelé mozgást.

A Végső visszaszámlálás c. A hadihajó tisztikarának nagy dilemmája, hogy a fedélzetükön lévő csúcstechnikával a titokban Hawaii felé nyomuló japán flottát megsemmisítve, vajon meg tudják-e változtatni a történelem menetét.

Az időutazással kapcsolatos legújabb teória szerint erre egyértelműen nem a válaszForrás: Pinterest A kvantumviselkedést ugyanis nem az okság determinizmushanem a valószínűség irányítja. Mielőtt valamit megvizsgálunk, számos valószínűség létezik a dolog aktuális állapotát illetően, de amint megmérjük az állapotát, a bizonytalanság eltűnik, és a megfigyelő számára csak szövet féreglyuk állapota lesz. Heisenberg ismerte fel, hogy a részecskék világában nem érvényesül a determinizmusForrás: Wikimedia Commons Ezt mondja ki Werner Heisenberg határozatlansági relációja is, amelynek szövet féreglyuk a mérés, a megfigyelés mindent megváltoztat.

Amíg nem végzünk mérést, a részecske tulajdonságai meghatározhatatlanok. Az atommag körül az elektronok felhőt alkotnak. Mindaddig, amíg meg nem mérjük egy elektron helyzetét, a részecske bárhol lehetForrás: Wikimedia Commons Tehát, ha ismerjük is a jelent, nem tudjuk megváltoztatni azt.

Feregjarat angolul. Fenyvesi Orsolya: Féregjárat két költői valóság közt

Például, ha valaki tudja, hogy az apja él a jelenben, a kvantumuniverzum törvényei szerint nincs lehetőség arra, hogy a múltban megöljék. Egy időutazó még ha vissza is térne a második világháború időszakába, akkor sem tudna például merényletet elkövetni Hitler ellen, és ezzel megváltoztatni a történelem menetétForrás: Bundesarchiv Ez szövet féreglyuk, mintha a jelen valamiféle furcsa módon számításba venne minden, a múltba visszavezető lehetséges utat, mert a példánál maradva, ha az apa most biztosan él, a múltba visszafele vezető egyik út sem vezethet a halálához.

Hiába menne vissza valaki rossz szándékkal az időben, nem tudná szövet féreglyuk az apját Ezzel kapcsolatosan Dan Greenberger, az amerikai University of New York professzora elmondta, hogy a kvantummechanika különbséget tesz aközött, ami lehet, hogy csak megtörténik, és ami már megtörtént.

Elemi részecskék a kvantummechanikai atommodellben számítógépes illusztráció.

A múlt eseményeit az időutazó sem tudná megváltoztatniForrás: Astronomy Trek Például, az illető visszamegy a múltba ezzel a szándékkal, de akkor érkezik meg, amikor az apja már elhagyta a szobát, és nem fogja őt megtalálni. Vagy a múltba visszaérkezett időutazó egyszerűen meggondolja magát; nem lesz képes arra, hogy kioltsa apja életét, mert az a szilárd tény, hogy ő a jelenben él, összeesküszik ellene, úgyhogy soha sem léphet arra az ösvényre, ami ahhoz vezetne, hogy megölje saját magát is a múltban.

Einstein megjósolja a féreglyukak létezését Albert Einsteintől megtanultuk, hogy a tér három dimenziójához az idő negyedik dimenzióként kapcsolódik, ezt a rendszert hívta ő téridőnek, ami ma az univerzum általános modellje.

De Einstein úgy gondolta, hogy a téridőt össze lehet hajtani, létrehozva így egy sajátos átvágást a tér két egymástól távol lévő pontja közt. Albert Einstein, a világhírű Nobel-díjas elméleti fizikus megjósolja a féreglyukak létezését isForrás: Wikimedia Commons Ez az egyelőre még hipotetikus szövet féreglyuk a féreglyuk vagy féregjárat, lényegében egy olyan csatorna két nyílással, amelynek mindkét szövet féreglyuk a téridő különböző pontjain bukkan fel. Az asztrofizikusok szerint féreglyukak természetes módon is létezhetnek a kozmoszban.

Szimuláció egy féregjáratrólForrás: Davide and Paolo Salucci Oroszországban folyik is egy kutatási program, amelyben a csillagászok rádióteleszkópok segítségével próbálnak rábukkanni a féregjáratok nyomára. Rádióteleszkópok segítségével keresik a féregjáratok nyomátForrás: Wikimedia Commons Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA asztrofizikusai szerint az általános relativitáselmélet ad ugyan egy olyan forgatókönyvet, ami lehetővé tenné az utazónak, hogy visszamenjen az időben, ám az ehhez kapcsolódó egyenletek azonban annyira bonyolultak, hogy egyelőre lehetetlen fizikális megvalósításuk.

Sötét anyag, mint a féreglyukak tartóoszlopa Az időutazásra az lehetne az egyik teoretikus lehetőség, hogy gyorsabban utazzunk a fénysebességnél, ám Einstein egyenletei egyértelműen azt mutatják, hogy ha egy tárgy fénysebességgel mozog, a tömege végtelenné válik, a hosszúsága pedig zéró lesz, ami fizikailag lehetetlen. Fantáziagrafika a féreglyukon áthaladó űrjárműrőlForrás: wikimedia.

szövet féreglyuk egyszerű gomba a sütőben

A NASA kutatói szerint elvben lehetséges lenne féregjáratokat létrehozni, és azokon átlépni a téridő egy nagyon távoli másik pontjára, ám a számítások szerint a féreglyukak rendkívül instabil képződmények, és olyan gyorsan összeomlanának, hogy csak néhány elemi szövet féreglyuk tudna átjutni rajtuk.

Jelenet a nagy sikerű Vissza a jövőbe című filmből. Az időutazás egyike az emberi fantáziát legjobban megmozgató kérdéseknekForrás: Youtube Más kérdés, hogy a féreglyukak létrehozásához szükséges technológiától még nagyon távol áll az emberiség.

A kvantummechanika nagy kérdése, a sötét anyag problematikája is még megoldásra várForrás: CERN Ha egy időgép valaha mégis kiaknázná a téridő áthidalásának ezt a páratlan lehetőségét, módot kellene találni a féreglyuk gyors összeomlásának megakadályozására, mert ezt csak akkor lehetne felhasználni az időutazásra, ha elég ideig nyitva maradna ahhoz, hogy lehetővé tegye az űrkapszula keresztüljutását, ami megkívánná a — mindennapi életben nem igazán létező — negatív energiát is.

csillagászat űrkutatás

Az időgép megalkotásának problematikája jelenleg még megoldhatatlan kérdések egész sorát veti felForrás: Wikimedia Commons Az antigravitációs hatású sötét anyag elméletben megoldást nyújthat erre a problémára, és az imént említett kozmoszt átható negatív energia is. Vissza a múltba, a lézersugár segítségével Ron Mallett, az University of Connecticut amerikai egyetem fizikusa egy igen érdekes ötlettel állt elő.

Épített egy kis eszközt, ami az időgép építéséhez általa használhatónak vélt elveket szemlélteti. A módszer lényege, hogy lézerrel cirkuláló fénysugarakat generálnak, a lézergyűrűn szövet féreglyuk pedig a tér is görbültté válna.

Mivel a tér és az idő szoros kapcsolatban áll egymással, a gyűrődő tér gyűrni fogja az időt is. Ha elég nagy intenzitású lézersugárzást generálnak egy elég kis térben, akkor a számítások szerint lehetséges volna megváltoztatni azt a normál, lineáris idővonalat, amelyben létezünk.

Az általános relativitáselmélet értelmében a fekete lyukak környezetében is drasztikusan torzul szövet féreglyuk téridő szerkezeteForrás: Zamanda Yolculuk Ha a tér elég erősen meggörbül, ez a lineáris idővonal is hurokba fog hajlani, és ha az idő hirtelen hurokba görbül, az lehetővé tenné számunkra a múltba való utazást, legalább is így véli Ron Mallett. Forrás: Space Wallpapers A tetszetős teóriának azonban van még két, egyelőre megoldhatatlan problematikus pontja: egyrészt a működéshez szüksége hatalmas mennyiségű energia előállítása, másrészt pedig az a módszer, hogy az időutazás minden kellékét mikroszkopikus méretűre zsugorítsák.

Van, aki szerint az időutazás csak halálos kimenetelű szövet féreglyuk A kozmikus húrok elmélete szerint ezek a különleges, keskeny energiacsövek az egész univerzum hosszán átnyúlnak, és az előrejelzések alapján olyan nagy mennyiségű tömeget tartalmaznak, hogy képesek meggyűrni maguk körül a téridőt.

Az asztrofizikusok a kozmikus húrokat a korai univerzum maradékainak tekintik. A húrelmélet szerint ezek a különleges, keskeny energiacsövek az egész univerzum hosszán átnyúlnakForrás: logg. Néhányan viszont nem értenek egyet a fenti opciókkal, és úgy vélik, hogy az időutazás nem lehetséges. A húrelmélet olyan izgalmas kérdéseket vet fel, amelyek szorosan kapcsolódnak az időutazás problematikájához isForrás: TED Charls Lu, az American Museum of Natural History fizikusa szerint matematikailag ez egyszerűen nem működik.

Jeff Tollaksen, a Chapman University fizikusának határozott véleménye szerint az emberek képtelenek lennének kiállni egy időutazást, mivel a fénysebesség körüli tartományban utazni ugyanúgy halálos lenne, mint a gravitációs görbület alkalmazása. Vajon hová vezethetne az időutazás? Ez a bonyolult kérdés Stephen Hawkingot is erősen foglalkoztattaForrás: Heavy. Hogy ezt megvalósítsuk, ahhoz az úgynevezett egzotikus anyagra, negatív energiasűrűségre lenne szükség.

szövet féreglyuk férgek kezelése emberben

Az időutazás nem csupán a kvantumfizika, hanem szövet féreglyuk ismeretelmélet és a filozófia nagy kérdése isForrás: Outer Places Ennek az anyagnak merőben mások a tulajdonságai, mint a megszokottnak.

Noha az egzotikus anyag elviekben létezhet, ám csak olyan kis mennyiségben, ami a számítások szerint nem lenne elegendő egy időgép működtetéséhez. Az időgép esetleges megalkotásához mindenekelőtt magát az időt kellene sokkal alaposabban megismerniForrás: Science Vibe Az időgép használatához azonban elsősorban magát az időt kellene részleteiben is megérteni.

A jelenleg általánosan elfogadott nézet, amely közvetlenül Einstein egyenleteiből származik, az, hogy az univerzum a téridő állandó egysége.

Féregjárat - Gyakori kérdések

A múlt, a jelen és a jövő is már meg van írva előre Dr. Kirstie Miller, a Centre for Time at the University of Sydney ausztrál egyetem kutatási igazgatója elmondta, hogy ami a modellben fontos, az az, hogy a múlt, a jelen és a jövő is mind egyenlően valós legyen. Tehát bármire is gondolunk, ami valaha létezett, létezik vagy létezni fog, minden valahogy kint van a téridőben. A múlt, a jelen és a jövő is már meg van írva a teória szerintForrás: VideoBlocks Miller mutat egy módot, hogyan szövet féreglyuk Einstein egységmodelljét.

Gondoljunk más helyekre az időben úgy, mint más helyekre a térben. A kutató hasonlata szerint itt vagyunk például Sydney-ben, de vannak emberek, akik ezzel egyidejűleg éppen Szingapúrban vagy Szövet féreglyuk vannak.

Einstein egységelméletének lényege egyszerűen szemléltethetőForrás: Wikimedia Commons Azok a helyek teljesen valósak, csak arról van szó, hogy mi nem vagyunk ott. Ez azt sugallja, hogy nincsen, ami megakadályoz bennünket abban, hogy felcseréljük azt, hogy hol vagyunk most, valami más helyre és időre. De ebből arra is következtethetünk, hogy a múlt, a jelen és jövő már meg van írva, úgyhogy ha visszautazhatnánk a múltba, sem lennénk képesek változtatni rajta.

szövet féreglyuk HPV négyértékű vakcina

Forrás: Astronomy Trek Az egységmodell úgy kezeli az idő mindennapi fogalmát, mint egy illúziót, egy módját annak, hogy az emberek racionalizálják a valóságot. Lee Smolin, a kanadai Waterloo városbeli Perimeter Institute fizikai kutatóintézet professzora nem ért egyet ezzel a nézettel. Ő úgy hiszi, hogy az idő múlása valós és alapvető jelenség. Az idő múlása valós és szövet féreglyuk jelenségForrás: Resonance Science Foundation Szerinte az idő múlása lehetetlen, mivel ami valós, az a jelen pillanat, a múlt csak abban az értelemben realitás, hogy megmaradnak az emlékek és a múltbéli felvételek a jelenben, a jövő pedig még csak létezni fog, tehát nincs hová menni.

szövet féreglyuk a nemi szemölcsök és anyajegyek eltávolítása

A kvantumfizikában semmi sem lehetetlen Smolin kollégája, a Perimeter Institute igazgatója, Neil Turok professzor úgy gondolja, hogy a kvantumfizika furcsa világa nagyon fontos lehet, hogy megválaszolja ezt az összetett kérdést. A fizikának ez a területe csak nagyon kis skálán érvényesül, ott, ahol szövet féreglyuk klasszikus fizika szabályai nem működnek. A kvantumfizika világában semmi sem lehetetlenForrás: Origo Így például a kvantumfizika világában lehetséges, hogy egy részecske egyszerre több helyen is jelen legyen, ez pedig a makrovilágban elképzelhetetlen.

Turok úgy gondolja, van annak valószínűsége, hogy visszamenjünk az időben. Minél távolabbi objektumot pillantunk meg az univerzumban, időben is egyre távolabb jutunk a múltbanForrás: NASA Szerinte az időutazás távoli remény marad, mert most még senkinek sincs igazán elfogadható ötlete, hogyan menjünk vissza az időben, de jöhet néhány okos tudós, akik majd megválaszolják, hogyan törjük át a kérlelhetetlennek látszó paraziták tünetei falát.

Kapcsolódó cikkek.

szövet féreglyuk minden parazita tabletta egyidejűleg

megbeszélések