Papillomavírus Ausztráliában

A HPV elleni oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát

Az ausztrál hatóságok által választott oltás nem csak a méhnyakrák ellen véd, hanem megelőzhető vele a szövettanilag ugyan jóindulatú, de jelentős pszichés teherrel járó, gyakran kiújuló HPV okozta daganat, a condyloma acuminatum nemi szervi szemölcs is.

A HPV elleni oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát Szerző: MTI A humán papillomavírus HPV elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát használó országban, és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni. Az elsőként Ausztráliában bevezetett védőoltás a torokban és szájban kialakuló rákos betegségek ellen is véd nőknél és férfiaknál egyaránt - írta a BBC News.

Papillomavírus Ausztráliában az első olyan ország, ahol a tömegesen kivitelezett HPV oltás valós életben kifejtett hatásossága megítélhető. Annak ellenére, hogy a HPV oltás nem kötelező, hanem önkéntes alapon történik Ausztráliában, az érintett korosztály átoltottsága kiemelkedően magas.

papillomavírus Ausztráliában

Ha a méhnyakrák megelőzésére kifejtett hatást szeretnénk vizsgálni, akkor arra évtizedeket kellene várni. A méhnyakrákot megelőző állapotok ennél rövidebb idő alatt, már pár év múlva kialakulhatnak.

  • A HPV elleni oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát
  • Nemzetközi tapasztalatok a HPV oltási programokkal kapcsolatban
  • Tények a HPV elleni védőoltásról | MTA

A fertőzés és daganatos elváltozás között eltelt idő a condyloma acuminatum esetén a legrövidebb, tehát úgy tekinthetjük, hogy a condyloma gyakoriságának csökkenése egyfajta korai indikátora lehet a vakcina hatásosságának, betegségmegelőző hatásának. Már akkor jelzi a vakcináció hatásosságát, amikor például a méhnyakrákot megelőző állapotok még ki sem fejlődtek, tehát a vakcina ezirányú hatásosságát még esélyünk sincs megítélni.

Döntött a kormány: új kötelező védőoltást vezetnek be Magyarországon Olyan ütemben folyik a vakcináció és a szűrés, hogy re el a kór megszűntnek tekinthető, vagyis százezer nőből csak négynél fogják diagnosztizálni. Ausztrália lehet az első ország, ahol néhány évtizeden belül eltűnik a méhnyakrák, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a vakcináció és a szűrés - áll a Lancet brit orvosi lap friss számában közölt tanulmányban. A Új-dél-walesi Rákkutatási Tanács tudósainak előrejelzése szerint re százezer nő közül hatnál is kevesebbnél alakul ki méhnyakrák, ezzel a rák ritka fajtái közé kerül.

Már 2 évvel a vakcináció megkezdése után jelentkeztek az első áttörő sikerek. Hasonlóan a 2 éves adatokhoz, a vakcinált nők feltételezhető partnereinél is jelentős csökkenést észleltek a condylomák előfordulásának gyakoriságában.

papillomavírus Ausztráliában

A fiatalabb korosztály körében tapasztalt kiemelkedő hatásosság magyarázatául szolgálhat egyrészt az, hogy az átoltottság ebben a papillomavírus Ausztráliában volt a legnagyobb, illetve hogy ezek a lányok még a szexuális élet megkezdése előtt kapták meg az oltásokat. Az eddigi program eredményeinek köszönhetően az ausztrál kormány tól kezdve már a éves fiúk oltását is bevette az ingyenes nemzeti vakcinációs programba.

papillomavírus Ausztráliában

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Felhasznált irodalom: 1.

papillomavírus Ausztráliában

Brotherton JML, et al. Early effect of the HPV vaccination programme on cervical abnormalities in Victoria, Australia: an ecological study.

Lancet ; Donovan B, et al. Quadrivalent human papillomavirus vaccination and trends in genital warts in Australia: analysis of national sentinel surveillance data.

Lancet Infect Dis ; Ali H, et al. Genital warts in young Australians five years into national human papillomavirus vaccination programme: national surveillance data.

A fiúk beoltása is szükséges a HPV okozta daganatok felszámolásához

BMJ ;f doi: Fasor 8. Tel: This e-mail address is being protected from spambots.

  • Ausztrália – gyors döntés, áttörő siker a humán papillómavírus vakcinációval
  • A fiúk beoltása is szükséges a HPV okozta daganatok felszámolásához | National Geographic
  • Eltüntetik Ausztráliában a méhnyakrákot - ujhelyijeno.hu

You need JavaScript enabled to view it. Homoki Henriette.

megbeszélések