Metasztatikus vastagbélrák

Vastag- és végbélrák

Javulnak az életkilátásai az áttétes vastagbélrákos betegeknek Publikálás dátuma Magyarországon mind az EGFR-gátló, mind a daganatok érfejlődésére ható infúziós célzott terápiát alkalmazzák az áttétes vastagbélrákos betegeknél.

metasztatikus vastagbélrák fórum, amelyen szemölcsök vannak

Sokkal jobb életkilátásokat tudnak nyújtani az előrehaladott, metasztatikus vastagbélrák vastagbélrákos betegeknek az onkológusok, amióta a hagyományos kemoterápiát célzott kezelésekkel egészítik ki: ezek a gyógyszerek a kemoterápiától metasztatikus vastagbélrák nem minden gyorsan osztódó sejtre hatnak, hanem célzottan a daganatsejtekre fejtik ki hatásukat. Az áttétes vastagbélrák kezelésében leggyakrabban két mechanizmust alkalmaznak: az egyik a daganatok tápanyag- és oxigén utánpótlását biztosító érhálózat kifejlődését gátolja, a metasztatikus vastagbélrák a daganatok növekedési faktor receptorait EGFR blokkolja, ezáltal lassítja a betegség előrehaladását.

Az EGFR-gátló kezelés nem hat mindenkinél, azoknál a betegeknél érdemes alkalmazni, akiknél a szövettani vizsgálat igazolja, hogy a tumorban lévő úgynevezett K-RAS gén nem mutálódott — ezt Magyarországon is vizsgálják a betegeknél.

metasztatikus vastagbélrák gyógyszerek a paraziták megszüntetésére

A most bejelentett kutatási eredmény arról szól: ezen betegek egy alcsoportjában — akiknél a K-RAS mellett a vizsgálódásba bevont N-RAS gén sem mutálódott — a teljes túlélésben számottevően, 7,5 hónappal jobb eredményeket sikerült elérni azzal, ha rögtön a kemoterápiás kezelés elején — szakszóval első vonalban — az EGFR-gátló kezelést vetették be és nem a daganatok érfejlődésére ható terápiát. Az eredményesség kulcsa tehát a szövettani leletek részletes genetikai elemzése.

metasztatikus vastagbélrák a férgeket feloldó tabletták

Az eredmények segítségével kiválaszthatók azok a betegek, akiknél a célzott terápia és kemoterápia kombinált kezelés várhatóan a leghatékonyabb. Ez az élethosszabbodás valódi paradigmaváltás az áttétes vastagbélrák és végbélrák terápiájában a célzott terápiák, a monoklonális antitestek bevezetése óta.

metasztatikus vastagbélrák hpv nhs vakcina

Hozzátette: a nemrégiben közzétett kapcsolódó vizsgálatok következtetéseivel együtt ezek az eredmények azt támasztják alá, hogy azon betegek esetében, akiknek a vastagbélrákja nem tartalmaz RAS mutáns géneket, már о чем говорят линии тренда első vonalbeli kezelés részeként érdemes EGFR-gátló terápiát alkalmazni.

megbeszélések