Vastagbél rák

Vastagbélrák

Rák kialakulása Cimkék A vastagbélrák az emésztőrendszer utolsó szakaszában alakul ki.

vastagbél rák

A legtöbb vastagbélrák kiinduló pontjai olyan kis, nem rákos jóindulatú sejtcsomók, mint a vastagbél polipok. Idővel ezek közül néhány polip vastagbél rák válhat.

Ezek a vizsgálatok segítenek időben kiszűrni a vastagbélrákot

A polipok többnyire kicsik és kevés tünetet okozhatnak. Ezért az orvosok rendszeres szűrővizsgálatokat javasolnak a vastagbélrák megelőzésére, mert így nagyobb az esély a polipok azonosítására és eltávolítására, mielőtt daganattá válnak. A vastagbélrák jelei és tünetei Az emésztési szokások megváltozása, beleértve a hasmenést vagy a székrekedést, vagy a széklet konzisztenciájának változása utalhat a tünetekre, mint például: A rektális vérzés vagy ha vér van a székletben Állandó hasi diszkomfortérzet, például görcsök, fokozott gázképződés vagy fájdalom Olyan érzés, hogy a bél nem ürül ki teljesen Gyengeség vagy fáradtságérzet Megmagyarázhatatlan fogyás Sok vastagbélrákban szenvedő betegnek nincsenek tünetei a betegség korai szakaszában.

vastagbél rák

Ha a tünetek megjelennek, a rák méretétől és a vastagbél helyétől függően változnak. Mikor menjen el orvoshoz?

Miklós és a vastagbélrák, hólyag és máj áttét

Ha a vastagbélrák tüneteit észleli, mint például a székletben lévő vér, vagy az emésztési szokások vastagbél rák változása, ne habozzon, azonnal menjen orvoshoz! Beszéljen háziorvosával, mikor kell elkezdeni a vastagbélrák szűrését.

A vastagbélrák tünetei

Az iránymutatások általában azt javasolják, hogy a vastagbélrák szűrése 50 évesen kezdődjön el. Orvosa gyakrabban vagy korábbi szűrést is javasolhat, ha más kockázati tényező is felmerül, mint például a betegség családi előzményei. Mi okozza?

vastagbél rák

A legtöbb esetben nem világos, hogy mi okozza a vastagbélrákot. Az egészséges sejtek meghatározott módon növekednek és osztódnak, hogy a test optimálisan működjön.

vastagbél rák

De ha egy sejt DNS-e sérült, a sejtek továbbra is osztódnak - még akkor is, ha nincs szükség új sejtekre. Ahogy a sejtek felhalmozódnak, tumor képződik. Idővel ezek a rákos sejtek megtámadják és elpusztítják a közeli szöveteket.

vastagbél rák

Így a rákos sejtek eljuthatnak a test más részeibe, hogy ott lerakódjanak áttétet képezzenek. Az örökletes génmutációk növelik a vastagbélrák kockázatát, azonban nem teszik szükségessé a rák kialakulását, de jelentősen növelhetik annak kockázatát.

  1. Szarvasmarha vírusos papillomatosis
  2. Hogyan védekezhetünk az alattomos vastagbélrák ellen?
  3. Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?
  4. A vastagbélrák A vastagbélrák Az elmúlt évtizedekben az emésztőrendszerben előforduló vastag- és végbéldaganatok kolorektális tumorok száma megtöbbszöröződött: mind a férfiaknál, mind a nőknél ez a második leggyakoribb rosszindulatú elváltozás.
  5. A vastagbélrák tünetei
  6. Már az előrehaladott bélrák kísérő tünete a jelentős súlyvesztés, előfordulhat, hogy a beteg elkezd undorodni a húsételektől, míg a dohányosokra jellemző tünet a nikotin utáni vágy csökkenése.
  7. Vastagbélrák, végbélrák - tünetek, kezelés, megelőzés | ujhelyijeno.hu

megbeszélések